Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • 2 litry bulionu
  • 40 dag mięsa (najlepiej pół na pół wieprzowiny z wołowiną)
  • ok. 10 dag wędliny - najlepiej coś wędzonego
  • 2 większe dojrzałe pomidory
  • 2 cebule
  • 3-4 kiszone ogórki
  • dwa ziemniaki (opcjonalnie)
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • ząbków czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 cytryna
  • pół kostki masła
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia zupy
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Mięso i wędlinę pokrojone w cienkie paski podsmażam z cebulą posiekaną w piórka. Przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję około 20 minut. W tym czasie podsmażam na maśle koncentrat pomidorowy ze startymi na tarce ogórkami. Podlewam kilkoma łyżkami zupy i duszę przez kilka minut pod przykryciem. Jak ogórki zmiękną dodaję je do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami, posiekanym czosnkiem i octem winnym. Doprawiam solą i pieprzem, zagęszczam mąką według uznania. Gotuję jeszcze kilkanaście minut. Cytrynę kroję w grube plastry i podsmażam na oleju. Podsmażone plasterki wrzucam do zupy na kilka minut przed podaniem. Do każdego talerza wrzucam również po plasterku cytryny i na to wlewam zupę. Wyjaśnię jeszcze, że solianka, a po ukraińsku solanka to tradycyjna, gęsta i kwaśna zupa gotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Uważano ją za potrawę chłopską. Ma kwaśno-słony smak. W internecie krąży mnóstwo różnych odmian solianki. Przepis, który podaję jest prosty i chyba najbardziej zbliżony do tradycyjnego, bo od wielu stosowany jest w kuchni rodziny, która została przesiedlona do Polski zza Buga.

Grzegorz Heluszka
z Wodnik

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież