Składniki:
- 0,5 kg wiśni (najlepiej wydrylowanych) lub słoik kompotu wiśniowego
- 0,5 kg truskawek (najlepiej mrożonych)
- 5 łyżek cukru
- litr wody
- 1 kisiel na 3/4 litra żurawinowy lub truskawkowy
Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie razem z cukrem i wodą gotuję około 7 minut. Jeśli używam kompotu, dodaję tylko 0,5 litra wody i 3 łyżki cukru. Kisiel rozpuszczam w 0,5 szklanki wody i wlewam do gotujących się wiśni. Nie gotuję. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodaję do smaku cukru. Dodaję truskawki i mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. Do tej zupy można wykorzystać również jabłka i gruszki oraz maliny i jagody. Do niej zawsze podaję ziemniaki puree ze smażoną cebulką i, również usmażoną kiełbasą, pokrojoną w kostkę.