Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

 

Składniki:
  • 300 g mięsa gulaszowego
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 4 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/5 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula (obrana)
  • po 4 gałązki natki pietruszki i lubczyku
  • 400 g ogórków kiszonych,
  • 1 łyżka masła
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki

 

Wykonanie:

Mięso zalewam w garnku zimną wodą (około trzech litrów wody). Zagotowuję i ściągam szumowiny. Dodaję jarzynkę, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu, związany w pęk lubczyk i natkę pietruszki. Gotuję przez około 1 godzinę na małym ogniu. Następnie dodaję pokrojone w większą kostkę lub przetarte przez duże oczka warzywa. Por kroję w półksiężyce. Cebulę opalam płomieniami na kuchence przez około 1-2 minuty. Wszystko wkładam do zupy. Gotuję do miękkości warzyw przez ok. 30 minut. Wyjmuję mięso i kroję je na kawałki. Ogórki ścieram na tarce lub kroję w cienkie plasterki. Podsmażam przez ok. 5 minut na maśle. Dodaję do zupy razem z mięsem. Gotuję całość przez około 10-15 minut. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę.

 

Komentarze  


#6 Hotka 2015-09-01 14:10
Super!!! Cieszę się, że wyszła, a jeszcze bardziej, że dodałaś do niej coś od siebie :) pozdrawiam
Cytować
#5 Krystyna 2015-09-01 12:17
Honorato! - ugotowałam wczoraj - Twoją " letnią ogórkową ". Ale zamiast ziemniaków, przed ogórkami i wodą z ogórków, daję kilka łyżek ryżu, który delikatnie ją zagęszcza. Wczoraj było tak gorąco, że jadłam ją, jak była letnia. A z " klapsem " zimnej śmietany, po posypaniu koperkiem - była prawie chłodnikiem i smakowała w taki upał - wyśmienicie :)
Cytować
#4 Hotka 2015-08-05 14:08
Ma Pani rację :) uwielbiam ogórkową ze świeżo kiszonych ogórków :)
Cytować
#3 Krystyna 2015-08-04 18:38
Tak! - oczywiście, że po ugotowaniu warzyw i mięsa. Jeżeli chodzi o kwasowość letniej ogórkowej, bo o takiej piszemy, to ogórki świeżo kiszone i woda po nich, nie są aż takie kwaśne, jak zimowe, które kiszą się kilka miesięcy. A woda z " letnich ogórków " jest bardzo aromatyczna od kopru, czosnku, liści wiśni i porzeczek, że dodanie jej, daje zupie wyjątkowego smaku.
Cytować
#2 Hotka 2015-08-04 10:20
Proszę tylko pamiętać, by wodę z ogórków dodać po ugotowaniu warzyw i mięsa. Jeśli doda ją pani przed ich ugotowaniem - warzywa pozostaną twarde. Ja osobiście już nie dolewam wody z ogórków, bo nie lubimy aż tak kwaśnej zupy ogórkowej :) Co do lodów - proszę spróbować i dać znać czy smakowało :)
Cytować
#1 Krystyna 2015-08-03 20:49
I jeszcze do tej ogórkowej dodałabym - wody z kiszonych ogórków, która podkreśli ogórkowy smak. Wtedy mięso i warzywa gotuję w mniejszej ilości wody.

Lody bananowo - kokosowe zrobię z dodatkiem czerwonej porzeczki, żeby złamać jej kwasem, słodycz banana i kokosu.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież