Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

Zupa grzybowa wigilijna
Składniki:
  • ok. 500 g suszonych leśnych grzybów,
  • 1,5 szklanki śmietany 18%,
  • ok. 2 litry wody,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Grzyby płuczę pod bieżącą wodą. Zalewam połową wody i odstawiam na noc. Jeśli grzyby są zbyt duże, po namoczeniu kroję je na mniejsze kawałki. Grzyby razem z wodą, dodatkiem soli i pieprzu gotuję na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Rozgrzewam na patelni masło, dodaję posiekaną cebulę i smażę na złoty kolor. Dodaję ugotowane grzyby i smażę przez chwilę, po czym dodaję z powrotem do wody, w której gotowały się grzyby. Dolewam pozostały litr wody i gotuję około 10 minut. Na koniec dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli zupa wydaje nam się zbyt rzadka, możemy ją zagęścić roztrzepaną mąką z wodą. Gotową zupę możemy podać z makaronem, grzankami lub lanymi kluseczkami. Ja jednak wigilijną wersję wybieram ze śnieżnobiałym opłatkiem.

Komentarze  


#2 Hotka 2015-12-17 20:07
A dlaczego nie :) ja na kolacje wigilijną zawsze podaję zupę grzybową i rosółek z karpia zaciągany kaszka i śmietanką :) a do tego zdarza sie i barszczyk z uszkami :) POWODZENIA i smacznego :)
Cytować
#1 Tadeusz Leon 2015-12-17 19:39
Spróbuję Ciotkę namówić na tę zupę w nadchodzącą Wigilię. Na Sołaczu był zawsze rosół z karpia a po ożenku - barszcz z uszkami...
A może by tak trzy Wigilie ? Co dobry Bozia na to ?
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież