Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki:
wykonanie:

Umyte części ryby (nawet płetwy) przekładam do garnka, zalewam około 4 litrami zimnej wody. Dodaję obrane i umyte warzywa oraz przyprawy, pokrojony na kawałki czosnek i około 1-2 łyżeczek soli. Zieleninę (lubczyk, pietruszkę i por) związuję nitką. Obraną z łupiny cebulę przypiekam na czarno i wrzucam do zupy. Gotuję około 10-15 minut, usuwając szumowiny. Przez kolejne 2-3 godziny gotuję rosół rybny na niewielkim ogniu. Odcedzam przez sitko (dzięki temu w zupie nie będzie m.in. ości). Zagotowuję ponownie rosół, dodając kaszkę mannę. Dolewam śmietanę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną marchewkę kroję w kostkę i dodaję do zupy. Podaję z natką pietruszki.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/9-zupy/703-wigilijna-zupa-rybna?tmpl=component&print=1&layout=default