Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
clorella

Chlorella to jednokomórkowy glon słodkowodny. Ze względu na swój unikatowy skład zaliczany jest do kategorii „Super Żywność”. Jednym z krajów, w którym chlorella jest bardzo powszechnie spożywana przez ludzi jest Japonia. Chlorella w swoim składzie zawiera aż 60 % białka, w tym wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.

Jedynie pod względem niższej zawartości metioniny ustępuje białku zwierzęcemu. Jest bogatym źródłem chlorofilu, dla porównania jest go około 50 razy więcej niż w lucernie.

Warto pamiętać o tym, że chlorofil opóźnia procesy utleniania komórkowego, spowalnia proces starzenia się organizmu i w końcu - unieczynnia wolne rodniki. Ponadto przyspiesza gojenia się ran, likwiduje nieprzyjemne zapachy i chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV.

Zawartość odżywcza:

Dobrze przyswajalne białko roślinne (58%), duża ilość chlorofilu, bogate źródło witamin A, C, E i K, witamina D, wszystkie witaminy z grupy B, mnóstwo żelaza i cynku, magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu, beta-karoten, luteina i polisacharydy, niezbędne kwasy tłuszczowe, łącznie z kwasem gamma-linolenowym, enzymy.

Ze względu na to, że chlorella oczyszcza organizm, należy ją wprowadzać bardzo powoli, aby uniknąć biegunki.

Inne właściwości chlorelii:

Obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy, neutralizuje zapach potu i nieświeży oddech, obniża kwasowość organizmu, zapobiega mnożeniu się grzybów i drobnoustrojów, zawarty w chlorelli tryptofan odpowiada za tworzenie się serotoniny - hormonu szczęścia, pomaga w leczeniu trądziku, zapaleń skóry, uczuleń.

Zastosowanie:

Chlorella w postaci sproszkowanej jest wygodna w użyciu jako dodatek do: koktajli, soków oraz ziemniaków puree.

Agata Szalewska, 
Dietetyk, Studentka SGGW w Warszawie
prowadzi bloga filozofiaodzywiania.blog.pl
Tagi:
Drukuj
Źródło: http://wiescidladomu.pl/zadbaj-o-siebie/zdrowie/185-chlorella-dla-urody-zdrowia-i-lepszego-samopoczucia?tmpl=component&print=1&layout=default