Zupa w kolorze zielonym była bohaterem konkursu kulinarnego, który trwał od lutego do września, a jego finał miał miejsce w Marszewie.
W trakcie imprezy podsumowano kilkumiesięczną rywalizację, podczas której w całej Wielkopolsce odbyło się ponad 40 spotkań, gdzie uczestników częstowano właśnie zieloną zupą. Laureaci w Marszewie zaprezentowali się w dodatkowym pokazie degustacyjnym. Uczestniczki przygotowały kilkanaście zup, które zdominował... zielony ogórek. Wśród serwowanych propozycji był też krem z zielonego groszku i brokułu, zupy z gwoździa (pokrzywy) czy jarmużu i topinamburu. Dodatkową atrakcją przygotowaną dla uczestników imprezy była zupa z zielonego groszku na żołądkach drobiowych przygotowana przez Piotra Walkowskiego, prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz członka zarządu WIR Zbigniewa Stajkowskiego. Gorąca zupa, ugotowana w kuchni polowej cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających. W sumie rozdano aż tysiąc porcji.
Pracując w trzyosobowym jury próbowaliśmy wszystkich zup, a zwyciężczyniom - KGW w Czekanowie przyznaliśmy nagrodę specjalną - mikrofalówkę. Ugotowana przez panie zupa z zielonego ogórka łączyła w smaku świeży ogórek z kremowym serkiem topionym, masłem klarowanym, śmietaną i świeżym koperkiem. Na uwagę zasługiwało również jej podanie przez czekanowskie gospodynie.