Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Galeria zdjęć

Siedem rawickich kół gospodyń wiejskich walczyło w Pakosławiu o kulinarny laur podczas „Pikniku z Produktem Polskim”.

Czernina ze swojskim makaronem”, „Parzybroda na żeberkach z chipsami z boczku”, „Królik w sosie z kopytkami i buraczkami z chrzanem”, „Żurek hazacki”, „Kaczka nadziewana z kluchami na łachu i czerwoną kapustą”, „Polędwiczki w ziołach” oraz „Gołąbki” to dania, które degustowało pakosławski jury podczas konkursu „Bitwy Regionów”. Jak same nazwy dań wskazują dominowała zarówno wielkopolska, jak i lokalna – hazacka tradycja. Gospodynie prześcigały się w smakowej pomysłowości. Jak twierdziły autorki dań – przygotowując je często sięgały do babcinych przepisów, a myśląc o prezentacji potraw „odkopywały” rodzinne stare zastawy. I tak na stołach znalazło się nie tylko mięsiwo i kiełbasy z domowych wędzarni, ale też własnoręcznie wykonane wypieki, desery, zupy i paszteciki. Nie zabrakło również tradycyjnego smalcu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem. Mieszanka smaków i aromatów tych pyszności sprawiła, że do dziś trudno się zdecydować, co smakowało najbardziej.

O miano najlepszego KGW w powiecie rawickim rywalizowało 7 organizacji: „AleBabki” z Pomocna, „Czestramówki” z Golejewka, KGW Dłoń, Czerwone Fartuszki” z Osieka, „Ugodzianki” z Ugody, KGW Łąkta oraz „Nagietkowe Wariacje” z Zielonej Wsi.

Pierwsze miejsce zdobyło KGW „AleBabki” z Pomocna z „Parzybrodą na żeberkach z chipsami z boczku”. Na drugim stopniu na podium stanęły „Czestramówki” z Golejewka, a na trzecim „Czerwone Fartuszki” z Osieka, które przygotowały „Czerninę ze swojskim makaronem”. Przyznano również wyróżnienie, które trafiło do KGW Dłoń za obiadową wersję królika.

Podczas wydarzenia można było zwiedzać stoiska z lokalnymi miodami, wędlinami, olejami i przetworami, a na nich degustować choćby kawę z miodem od Pasieki Smakulskich, szynki "Dworeckiego" czy rarytasy z pałacu "Pakosław". Kulinarne zachwyty nie były jedynymi atrakcjami niedzielnego spotkania. Mogliśmy jeszcze obejrzeć występy wokalne, m.in.: chórków „Śpiewające Skrzaty” i „Moderato”. Na scenie pojawiła się również Kapela dudziarska oraz „Małe Chojnioki”. Było również zwiedzanie wozu policyjnego i strażackiego. Słuchacze z Wielkopolskiego Samorządowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Rawiczu wykonywali masaż ręki, mierzyli ciśnienie oraz badali poziom cukru. Zarówno dorośli, jak i dzieci, chętnie sprawdzali swoje zachowanie w alko- i narkogoglach. Z kolei Nadleśnictwo Piaski przygotowało dla najmłodszych leśne łamigłówki. Nie zabrakło też stoisk z lokalnym rękodziełem na czele z pracami Alicji Gniazdowskiej.

Jako ciekawostkę podam, że do udziału w VII edycji konkursu "Bitwa regionów" zgłosiło się 3.197 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Pierwszy etap ma charakter powiatowy. Następnie zwycięskie danie awansuje do etapu wojewódzkiego. W trzecim etapie wybierane są najlepsze potrawy spośród 16 województw.

Głównym organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/ja-tu-bylam/729-kulinarna-bitwa-w-pakoslawiu?tmpl=component&print=1&layout=default