Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog

Wielkanoc już za pasem, więc to najwyższa pora, by przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę.

Oczywiście gotowy zakwas możemy kupić, ale nie ma to jak własnoręcznie ukiszony, który smakuje też o wiele lepiej niż ten ze sklepowej półki. I wbrew pozorom - nie wymaga on specjalnych zabiegów. Zakwas przygotowuję zazwyczaj 3-6 dni wcześniej. Im kwaśniejszą lubimy zupę, tym dłużej zakwas musi się kisić. Jak go zrobić? Wystarczy przygotować: 2 szklanki mąki żytniej razowej, skórka z kromki chleba razowego, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku i 1 łyżeczka soli. Czosnek obieram i kroję na kawałki. Mąkę wsypuję do garnka, zalewam 3 szklankami gorącej wody i mieszam. Gdy ostygnie dolewam 1 litr letniej wody. Przelewam do wyparzonego słoika, dodaję kawałek skórki chleba razowego, przyprawy, sól i czosnek. Słój obwiązuję lnianą ściereczką lub gazą i odstawiam w ciepłe miejsce. Po 3 dniach żur jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać do 2 tygodni, najlepiej w lodówce.

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/porady-kulinarne/223-jak-samemu-przygotowac-zur