Jak przygotować elastyczne ciasto na pierogi, by po ugotowaniu były one miękkie i bardzo smaczne?
Gotowane i smażone. Na słodko i pikantnie. Ruskie, z mięsem, grzybami i kapustą. Z wiśniami, truskawkami lub malinami. Serem pleśniowym, szpinakiem lub mieloną wołowiną. Możemy je podawać z sosami, posypane parmezanem lub sezamem. Właściwie możliwości jest tyle, ile jesteśmy w stanie sami wymyślić. Jednak nie sztuką jest je nafaszerować, ugotować i podać na stół, ale przygotować ciasto. Jeśli opanujemy sztukę jego robienia, to stoją przed nami nieograniczone możliwości. W mojej rodzinie bezapelacyjnie mistrzynią w robieniu pierogów jest moja siostra Beata. A trzeba przyznać, że w swoim życiu zrobiła ich już ładne kilkanaście tysięcy. Jeśli przyjeżdża do nas z Poznania, to wiadomo, że na obiad będą pierogi. Zaprosiłam ją więc do mojej Hotblog-owej kuchni, by podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem. - Przepis na to ciasto opiera się jedynie na czterech składnikach: mące, wodzie, oliwie i soli. Większą elastyczność ciasta uzyskamy wlewając do mąki gotującą wodę - podpowiada Beata Kowalska.
A teraz wykonanie ciasta krok po kroku: W misce umieszczam 1 kg mąki, pół szklanki oliwy i 1,5 łyżeczki soli. Zagotowuję około 1 litr wody. Dolewam stopniowo gotującą wodę i mieszam drewnianą łyżką. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę, odstawiam do przestudzenia. Po kilku minutach wyrabiam ciasto ręką. W efekcie otrzymuję miękkie, sprężyste i aksamitne ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania klei się ono do ręki, dodaję odrobinę oliwy. Jeśli jest zbyt sypkie - dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźne - dosypuję mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy płat, z którego wycinam kółka. Na każde kładę łyżeczką nadzienie. Zlepiam dokładnie boki, po czym wrzucam do osolonej, gotującej się wody. Gotuję klika minut. Wykładam łyżką cedzakową do miski z ciepłą wodą. Po 2-3 minutach wyciągam do odsączenia. Podaję według uznania - z sosami, bitą śmietaną, smażoną cebulką, owocami lub jogurtem.
Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.
Komentarze
Bardzo dziękuję za super przepis.
Pozdrawiam, Ania
Dzięki za przepis.Wykorzystałam sposób wykonania ciasta.Jestem zadowolona.
Życzę ,błogosławionych Świąt Narodzenia Pańskiego
Alina