Sezon na maliny w pełni i jest ku temu okazja, żeby wykorzystać ich właściwości odżywcze i zdrowotne. Owoce te warto jeść świeże. Są doskonałą bazą do przygotowania pysznych deserów. Z malin robi się doskonałe leguminy, kremy, musy i galaretki. Najpopularniejszym przetworem z tych owoców jest sok oraz dżemy i przeciery.
Maliny to niskokaloryczne owoce, będące źródłem witaminy C i beta-karotenu. Posiadają cukry (fruktozę, glukozę i sacharozę) łatwo przyswajane przez organizm. Jak twierdzą specjaliści, jedząc maliny, zawierające dużo potasu, poprawiamy jędrność naszej skóry.
Zawarte w nich żelazo i miedź powoduje, że są istotne w diecie w przypadku niedokrwistości.
Zawierają też wapń, fosfor i flawonoidy oraz są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, a pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Przede wszystkim maliny zwiększają odporność organizmu i chronią przed infekcjami. Sok z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Owoce te łagodzą też biegunki i niestrawność. Mają również działanie moczopędne i pomagają przy chorobach stawów.
Wartość odżywcza malin (w 100 g):
kalorie - 29,
węglowodany - 12 g,
białko - 1,3 g,
tłuszcze - 0,3 g,
błonnik - 6,7 g.