Naleśniki w Polsce cieszą się dużą popularnością. Proste w wykonaniu podawane są na różne sposoby. Mogą być wytrawne lub słodkie.
Macie swój sprawdzony przepis na naleśniki? Zapewne tak. Ale jeśli go nie maci może skorzystacie z mojego. Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne, ale oczywiście naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Zawsze staram się to ciasto przygotować trochę wcześniej, by mogło choć 15 minut "odpocząć". Oczywiście nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników, ale uważam, że są smaczniejsze jeśli ciasto chwilę postoi. Poniższy przepis to naleśnikowa baza, do której dodaję dodatki w zależności od tego jakie mają być naleśniki, np. kakao kiedy naleśniki mają być kakaowe, szpinak - kiedy mają być zielone, sok z buraczków - czerwone, curry - wytrawne, a cukier i wanilię - kiedy naleśniki mają być na słodko.
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
wykonanie:
Mąkę wsypuję do miski, dodają jajka, mleko, wodę i sól. Miksuję na gładkie ciasto. Dodaję roztopione masło lub olej roślinny i razem miksuję. W tym momencie dodaję dodatki w zależności, od tego, jakie mają być naleśniki - np. cukier jeśli mają być na słodko. Zamiast dodawać tłuszcz do ciasta można go wykorzystać do posmarowania patelni. Naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewracam na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.