Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog

OSTATKI, czyli ostatnie dni karnawału, zaczynają się w tłusty czwartek, a kończą się zawsze we wtorek, zwany w Polsce „śledzikiem”, „zapustami”, a w Wielkopolsce „podkoziołkiem”. Co roku przypada on w różne dni kalendarzowe - zawsze przed Środą Popielcową.

W ludowej tradycji karnawał traktowano jako dobry okres na organizowanie wesela, zabawy, tańców i śpiewów, których w tym roku z oczywistych przyczyn być nie mogło. Ostatki to również czas najadania się. W tym dniu na stole goszczą mało dietetyczne dania, a zwieńczeniem posiłku w przyjacielskim gronie są karnawałowe słodkości: chruściki, pączki, oponki czy róże karnawałowe. 

Dawniej w ostatni dzień przed Środą Popielcową gospodyni czyściła patelnię z tłuszczu i wieszała w kuchni w widocznym miejscu. Miało to oznaczać, że przez kolejne dni, aż do Wielkanocy, nie będzie już smażonych tłustych potraw.

Pamiętajmy - jutro Popielec - pierwszy dzień 40-dniowego postu.

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/porady-kulinarne/711-podkoziolek-czas-zaczac