Porady kulinarne
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 4728
Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. W ubiegłym roku statystyczny Polak skonsumował 42,2 kg tego mięsa. Jednak w ogólnej puli zjadanego mięsa, udział wieprzowiny z roku na rok maleje.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 14545
Jest jedną z najstarszych metod dojrzewania mięsa. Różnica jest taka, że do marynowania przygotowuje się zalewę kwaśną z dodatkiem octu lub wina, maślanki lub mleka kwaśnego. Do peklowania przyrządza się zalewę z dodatkiem soli. Przy marynowaniu mięso naciera się solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzem. Można też mięso naszpikować słoniną lub czosnkiem.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 5415
Nie lubimy jej z powodu boleśnie parzących nas włosków. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rosnąca nie tylko na rowach i nieużytkach pokrzywa ma bogate właściwości lecznicze.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 5444
Chcąc zachować odrobinę truskawkowego smaku na zimowe dni, możemy przygotować z nich delikatny mus.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 7530
Od 1 stycznia na etykietach mięsa mielonego powinny znajdować się nowe informacje, które są bardzo istotne dla konsumenta.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 7652
Żywność wytworzoną i zapakowaną w przetwórniach przemysłowych przechowujemy zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Natomiast czas przechowywania potraw i wyrobów domowych zależy od sposobu ich przygotowania, a produktów kupowanych „ na wagę” od ich rodzaju, jakości i świeżości w chwili zakupu. Jednak biorąc pod uwagę wartości żywieniowe najlepiej jest kupować produkty w ilościach potrzebnych do zaspokojenia bieżących potrzeb.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 3816
Nasze przyzwyczajenia żywieniowe i tradycje kulinarne sprawiają, że w jadłospisie dominuje mięso, wędliny, podroby i tłuszcze zwierzęce. Można to zaobserwować głównie w okresie jesienno-zimowym.