Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
dorsz
średnio trudne
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • 0,5 kg dorsza,
  • 300 g mrożonego zielonego groszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielony czosnek,
  • jajko do posmarowania ciasta,
  • posiekane orzeszki ziemne,
  • 15 dag majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ½ łyżki startej skórki cytrynowej,
  • 1 gałązka melisy cytrynowej (niekoniecznie)

 

Wykonanie:

Ciasto francuskie kroję w kwadraty. Dorsza osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na kawałki (tak, aby dało się je zawinąć w ciasto). Groszek gotuję około 3 minut. Miksuję z masłem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Zieloną pastą smaruję ciasto francuskie, wkładam na to kawałek ryby i zawijam w „paczuszkę”. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję orzechami. Piekę w 200˚C około 25-35 minut. Majonez mieszam z sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. Doprawiam solą i pieprzem. Melisę skubię z listków i psiekam na drobno. Mieszam wszystko razem. Sos można rozrzedzić odrobiną naturalnego jogurtu.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież