Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
stek
trudne
2 osoby
więcej niż 2 godziny
Składniki

 

Przygotowanie

Miksuj w malakserze cebulę, czosnek, ocet, musztardę i pieprz na gładki sos. W czasie miksowania dodaj trochę oliwy i przelej marynatę na płytki talerz. Ułóż na nim stek z rostbefu i pokryj go marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Rozgrzej grill lub patelnię. Usuń z mięsa większość marynaty i posyp je z obu stron solą. Ułóż stek na średnio rozgrzanej patelni lub grillu. Smaż z każdej strony po ok. 6 minut, by był średnio wysmażony. Przed podaniem daj stekowi odpocząć przez 5 minut. Marchew pokrój w centymetrowe plastry, wymieszaj z oliwą, solą i świeżym rozmarynem. Wyłóż do małego naczynia żaroodpornego i piecz ok. 40 minut w temperaturze 160°C. Stek ułóż na pieczonych marchewkach i polej sosem z pieczenia marchewki zagęszczonym łyżką zimnego masła.


Grzegorz Cielecki
Kapitan narodowej 
reprezentacji kucharzy
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/122-stek-z-rostbefu-z-pieczona-marchewka