Składniki:
Ciasto pierogowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miękkiego masła lub oleju
- ok. ¾ szklanki wrzącej wody
Składniki na farsz:
- 1 szklanka pomarańczowej soczewicy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 szklanki kiszonej kapusty
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Do podania:
- 2 łyżeczki kminku
- sól
- olej lniany lub oliwa z oliwek extra virgin (po 2- 3 łyżki na porcję)
Do dekoracji:
- gałązki tymianku
Przygotowanie:
Farsz:
Soczewicę opłukać, zalać wodą lub bulionem w ilości 1-2 cm ponad poziom soczewicy, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn (w razie potrzeby odparować lub dodać więcej wody). Grzyby opłukać i moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody prze 2 godziny lub przez całą noc. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, przez ok 30 min. Wodę z grzybami posolić. Po ugotowaniu nie powinno zostać płynu. Grzyby ostudzić i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę (ok 10 minut), nie rumienić. Dodać czosnek, a po chwili posiekane grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do soczewicy. Kapustę odcisnąć, (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej wypłukać), umieścić w garnku razem z ½ szklanki wody i 1 łyżką oliwy z oliwek. Gotować przez ok 45 minut, aż będzie miękka. Odcedzić, jeśli jest taka konieczność i posiekać. Wymieszać z soczewica i grzybami. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na czas przygotowania ciasta pierogowego.
Ciasto pierogowe:
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajko i włożyć masło lub wlać olej. Zagarniać mąkę do środka dołka, podlewać wodą i jednocześnie łączyć składniki. Ciasto wyrabiać 10 minut aż będzie gładkie i miękkie. Lepić pierogi, nakładając po łyżce nadzienia. Gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody lub do czasu, aż ciasto będzie odpowiednio miękkie. Na suchej patelni delikatnie podsmażyć kminek, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin. Pierożki posypać solą i polać aromatyczną oliwą z kminkiem. Udekorować gałązkami tymianku.