Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
pierożki
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny
Składniki:

Ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miękkiego masła lub oleju
  • ok. ¾ szklanki wrzącej wody

 

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka pomarańczowej soczewicy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 szklanki kiszonej kapusty
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Do podania:

  • 2 łyżeczki kminku
  • sól
  • olej lniany lub oliwa z oliwek extra virgin (po 2- 3 łyżki na porcję)

 

Do dekoracji:

  • gałązki tymianku

 

Przygotowanie:

Farsz:

Soczewicę opłukać, zalać wodą lub bulionem w ilości 1-2 cm ponad poziom soczewicy, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn (w razie potrzeby odparować lub dodać więcej wody). Grzyby opłukać i moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody prze 2 godziny lub przez całą noc. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, przez ok 30 min. Wodę z grzybami posolić. Po ugotowaniu nie powinno zostać płynu. Grzyby ostudzić i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę (ok 10 minut), nie rumienić. Dodać czosnek, a po chwili posiekane grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do soczewicy. Kapustę odcisnąć, (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej wypłukać), umieścić w garnku razem z ½ szklanki wody i 1 łyżką oliwy z oliwek. Gotować przez ok 45 minut, aż będzie miękka. Odcedzić, jeśli jest taka konieczność i posiekać. Wymieszać z soczewica i grzybami. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na czas przygotowania ciasta pierogowego.

Ciasto pierogowe:

Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajko i włożyć masło lub wlać olej. Zagarniać mąkę do środka dołka, podlewać wodą i jednocześnie łączyć składniki. Ciasto wyrabiać 10 minut aż będzie gładkie i miękkie. Lepić pierogi, nakładając po łyżce nadzienia. Gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody lub do czasu, aż ciasto będzie odpowiednio miękkie. Na suchej patelni delikatnie podsmażyć kminek, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin. Pierożki posypać solą i polać aromatyczną oliwą z kminkiem. Udekorować gałązkami tymianku.

Marianna Cuper
KGW Saczyn 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież