Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
pyzy
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:

Pyzy:

 

Sos waniliowy:

 

Sposób przygotowania:

Pyzy:

Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, część cukru i połowę ciepłego mleka. Do pozostałej części ciepłego mleka dodać resztę cukru troszkę mąki i pokruszone drożdże. Zostawić do wyrośnięcia, a następnie dodać do pozostałych składników. Wyrobić dobrze ciasto. Z ciasta urwać kawałki i formować kulki. Można wycinać szklanką lub literatką. Uformowane pyzy rozłożyć np. na posypanej delikatnie mąką stolnicy i pozostawić przykryte do wyrośnięcia ok. 20 minut. W dużym garnku zagotować trochę wody, umieścić sito do gotowania na parze nad wodą, układać luźno pyzy. Na dużym sicie jednorazowo nie więcej niż 5-6 sztuk ponieważ ładnie rosną. Zakryte gotować ok. 12-15 min. W tym czasie nie wolno ich odkrywać, ponieważ mogą upaść.

Sos waniliowy:

Mąkę rozmieszać w 0,5 szklanki śmietanki, resztę śmietanki zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotującą śmietanę wlać rozmieszaną w śmietanie mąkę. Mieszając zagotować.

Koło Gospodyń Wiejskich w Kuczewoli (gmina Szczytniki)
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/167-pyzy-drozdzowe-z-sosem-waniliowym