Składniki:
- 6 steków wołowych,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne,
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- 2 liście laurowe,
- sól
Wykonanie:
Cebulę bardzo drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Przygotowuję marynatę mieszając: cebulę, czerwone wino, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, czosnek, pieprz Cayenne, otartą skórkę z cytryny oraz liście laurowe.
Ze steków odkrawam tłuste brzegi, ale ich nie wyrzucam. Wkładam steki do miski i zalewam je marynatą tak, aby były dokładnie w niej zanurzone. Miskę szczelnie przykrywam i odstawiam do lodówki na 12 godzin.
Na ruszcie kładę odkrojony tłuszcz z brzegów steków, a na nim dopiero układam steki. Dzięki temu nie przywrą do rusztu. Wyjmuję steki z marynaty i grilluję z każdej strony przez około 6-8 minut w zależności od grubości i wielkości steku. Od czasu do czasu smaruję je pozostałą marynatą (najlepiej czynność tę wykonywać za pomocą silikonowego pędzla, który jest odporny na wysoką temperaturę). Steki solę dopiero na talerzu. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i miękkie.