Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
pstrąg
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
Składniki:

 

Wykonanie:

Ryby dokładnie myję, sprawiam, usuwam z nich łuski i płetwy boczne (można zapiekać z głową lub bez - w zależności jak kto lubi). Zioła drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Pieprz mielę. W misce mieszam masło, zioła, czosnek i czarny pieprz na jednolitą masę, a następnie ciągle mieszając, powoli dolewam sok z cytryny.

Każdą z ryb układam na osobnym kawałku folii aluminiowej i dokładnie nacieram mieszaniną ziół i masła, zarówno w środku, jak i z wierzchu. Skórę każdej z ryb nakłuwam w kilku miejscach widelcem, a następnie zawijam je szczelnie w folię. Zapiekam na grillu w zależności od wielkości ryby od 40 do 50 minut. Rybę należy posolić dopiero przed podaniem dzięki czemu będzie ona bardziej soczysta i smaczna.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/376-ryba-zapiekana-z-czosnkiem-i-ziolami?tmpl=component&print=1&layout=default