Składniki:
- ok. 10-15 dużych pieczarek,
- sok z jednej cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka bazylii,
- 4 jajka,
- bułka tarta,
- okrągły chleb średniej wielkości
Przygotowanie:
Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Odcinam trzonki, a kapelusze skrapiam sokiem z cytryny i nacieram oliwą. Oczyszczone trzonki drobno siekam, dodaję posiekaną cebulę, czosnek, zieleninę i 2 jajka, po czym doprawiam solą i pieprzem. Jeśli farsz wydaje mi się zbyt rzadki, dodaję 2-3 łyżki tartej bułki. Nakładam go do osuszonych kapeluszy. Całość panieruję - najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Z bochenka chleba odcinam górę (przykrywkę). Z reszty wyciągam ośródkę. Gorące pieczarki wkładam do bochenka i przykrywam.