Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól
- pieprz
- niewielka ilość oleju do smażenia mięsa
- 300 g kurek
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 kostka serka topionego
- natka pietruszki
Składniki do marynaty:
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki rozduszonego czosnku
- 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Z podanych składników przygotowuję marynatę. Wkładam do niej umyte i osuszone polędwiczki. Odstawiam przynajmniej na 2-3 godziny. Polędwiczki (razem ze składnikami marynaty) smażę na patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. Zajmuje mi to około 10 minut. Oczyszczone kurki smażę z dodatkiem masła razem z posiekaną cebulą. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję słodką śmietankę i pokruszony ser. Dokładnie mieszam, doprawiam, duszę na wolnym ogniu około 5 minut, po czym dodaję posiekaną pietruszkę. Pokrojone polędwiczki podaję z gotowym sosem serowo-kurkowym z makaronem, najlepiej typu penne.