Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • niewielka ilość oleju do smażenia mięsa
  • 300 g kurek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 kostka serka topionego
  • natka pietruszki

 

Składniki do marynaty:
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki rozduszonego czosnku
  • 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

Wykonanie:

Z podanych składników przygotowuję marynatę. Wkładam do niej umyte i osuszone polędwiczki. Odstawiam przynajmniej na 2-3 godziny. Polędwiczki (razem ze składnikami marynaty) smażę na patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. Zajmuje mi to około 10 minut. Oczyszczone kurki smażę z dodatkiem masła razem z posiekaną cebulą. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję słodką śmietankę i pokruszony ser. Dokładnie mieszam, doprawiam, duszę na wolnym ogniu około 5 minut, po czym dodaję posiekaną pietruszkę. Pokrojone polędwiczki podaję z gotowym sosem serowo-kurkowym z makaronem, najlepiej typu penne.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież