składniki:
- 10 plastrów surowego boczku, z jak największą ilością mięsa
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- garść suszonych leśnych grzybów
- ketchup (ostrość według uznania)
- sól, pieprz
przygotowanie:
Plastry boczku rozbijam tłuczkiem. Sole i pieprzę, po czym smaruję ketchupem. Odciśniętą kapustę rozkładam na boczku (nie trzeba jej kroić). Posiekaną cebulę rozkładam na kapuście. Posypuję pokruszonymi grzybami lub rozkładam po kilka grzybków w całości na każdym płacie mięsa. Posypuję delikatnie solą i pieprzem. Płaty boczku zwijam ciasno i obwiązuję bawełnianą nitką. Obsmażyć na nim rolady z wszystkich stron na złoty kolor. Podlewam niewielką ilością wody i duszę ok. 45 minut, uzupełniając wodę w miarę parowania. Gotowe rolady studzę i usuwam z nich nitkę. Ponownie podgrzewam. Podaję z sosem, ziemniakami, kluskami lub kaszą.