Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
składniki:
  • 1 kalafior
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majeranki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerstwa bułka lub 1/3 szklanki bułki tartej
  • około 1 szklanki mleka
  • około 200 g boczku pokrojonego w cienkie plasterki (ilość boczku zależy od wielkości kalafiora)
wykonanie:

Kalafior wkładam do wrzącej i osolonej wody. Gotuję 10 minut. Wyciągam i czekam, aż wystygnie. Cebulkę drobno siekam i podsmażam na maśle. Bułkę zalewam mlekiem. Do mięsa dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę, jajko, namoczoną bułkę (wcześniej odciskam zbędne mleko), posiekaną pietruszkę, pokrojoną w kostkę paprykę, majeranek oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka). Dokładnie wymieszam i doprawiam do smaku. Gdy kalafior będzie chłodny, między różyczki wciskam farsz z mięsa mielonego ile się da. Resztą mięsa oblepiam całego kalafiora. Na koniec całość obkładam plastrami boczku. Wkładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekam przez około godzinę w 180 stopniach. Podaję z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież