Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
składniki:
wykonanie:

Kalafior wkładam do wrzącej i osolonej wody. Gotuję 10 minut. Wyciągam i czekam, aż wystygnie. Cebulkę drobno siekam i podsmażam na maśle. Bułkę zalewam mlekiem. Do mięsa dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę, jajko, namoczoną bułkę (wcześniej odciskam zbędne mleko), posiekaną pietruszkę, pokrojoną w kostkę paprykę, majeranek oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka). Dokładnie wymieszam i doprawiam do smaku. Gdy kalafior będzie chłodny, między różyczki wciskam farsz z mięsa mielonego ile się da. Resztą mięsa oblepiam całego kalafiora. Na koniec całość obkładam plastrami boczku. Wkładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekam przez około godzinę w 180 stopniach. Podaję z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/722-faszerowany-kalafior