Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
składniki:
wykonanie:

Mięso nacinam co 1-1,5 cm – ale nie do końca! Kończę cięcie około 1 cm od dna (by cięcia były łatwiejsze i równomierne warto mięso włożyć na około pół godziny do zamrażarki). Posypuję mięso solą i pieprzem oraz nacieram oliwą i ziołami – również w cięciach. Odstawiam na 2-3 godziny. Pigwę dokładnie myję z zamszowej powierzchni, dzielę na połówki i usuwam tak zwaną „kamienistą” warstwę wraz z nasionami. Kroję w plasterki o grubości około 0,5 cm. Układam plastry pigwy w nacięcia w mięsie. Przekładam całość do naczynia żaroodpornego lub folii aluminiowej na blasze. Zapiekam w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut, po czym dolewam czerwone wino. Owijam mięso szczelnie folią i wkładamy z powrotem do piekarnika na około półtorej godziny - w zależności od wielkości kawałka: duży będzie piekł się dłużej, mały - szybciej. Około 20 minut przed końcem pieczenia sprawdzam czy mięso jest już miękkie, odkładam folię i dopiekam na złoty kolor. Co kilka minut polewam mięso wytworzonym sosem. 5 minut przed końcem pieczenia smaruję wierzch konfiturą pigwową. Podaję z kluskami lub ziemniakami.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/762-wieprzowina-nadziana-pigwa