Składniki:
- pół opakowania mix-u sałat
- 2 jajka
- podwójny filet z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 2 pomidory (mogą być koktajlowe)
- zielony ogórek
- 2-3 łyżki groszku
- grzanki (najlepiej po upieczeniu natrzeć je ząbkiem czosnku)
- czerwona cebula
- ocet
- masło lub oliwa do smażenia kurczaka
Wykonanie:
Kurczaka kroję w paski i marynuję przez co najmniej pół godziny w przyprawach. Smażę go na patelni i studzę. Opłukaną i osuszoną sałatę układam na talerzach, posypuję solą i pieprzem. Układam na nią pokrojonego pomidora i ogórka. Posypuję groszkiem oraz cebulą pokrojoną w piórka. Na to układam usmażonego kurczaka. W garnku zagotowuję wodę (około 1 litra) z dodatkiem octu (2 łyżki). Jajko wbijam do szklanki. Przy pomocy łyżki tak mieszam wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewam jajko. Mieszając gotuję przez około 2-3 minuty. Wyciągam delikatnie jajko z kąpieli łyżką cedzakową i układam na środku sałatki. Sałatkę polewam sosem czosnkowym lub vinegret.