Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny

Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag chłodnego masła 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Składniki na farsz:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dag boczniaków (mogą też być pieczarki)
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 jajka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewam na stolnicę, mieszam z jakiem, następnie dodaję masło i drobno siekam. Na koniec dodaję wodę i szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią i wstawiam na 2 godziny do lodówki. Foremki na babeczki smaruję tłuszczem. Ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy, wykrawam kółka (większe niż foremki) i wylepiam nimi foremki. Delikatnie nakłuwam ciasto widelcem, by uniknąć dużych wybrzuszeń w babeczkach. Piekę je w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut. Odstawić je do wystudzenia.

Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję pokrojone drobno boczniaki. Smażę do miękkości. Studzę. Ser kroję w drobną kostkę. Po ostudzeniu mieszam z cebulą i grzybami. Dodaję 1 jajko. Doprawiam solą i pieprzem. Nakładam farsz do babeczek. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 15-20 minut. Przystawkę podaję zarówno na ciepło, jak i zimno. Doskonała z sosami, np. czosnkowym.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież