Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag chłodnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 25 dag boczniaków (mogą też być pieczarki)
- 10 dag żółtego sera
- 1 jajka
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mąkę przesiewam na stolnicę, mieszam z jakiem, następnie dodaję masło i drobno siekam. Na koniec dodaję wodę i szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią i wstawiam na 2 godziny do lodówki. Foremki na babeczki smaruję tłuszczem. Ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy, wykrawam kółka (większe niż foremki) i wylepiam nimi foremki. Delikatnie nakłuwam ciasto widelcem, by uniknąć dużych wybrzuszeń w babeczkach. Piekę je w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut. Odstawić je do wystudzenia.
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję pokrojone drobno boczniaki. Smażę do miękkości. Studzę. Ser kroję w drobną kostkę. Po ostudzeniu mieszam z cebulą i grzybami. Dodaję 1 jajko. Doprawiam solą i pieprzem. Nakładam farsz do babeczek. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 15-20 minut. Przystawkę podaję zarówno na ciepło, jak i zimno. Doskonała z sosami, np. czosnkowym.