Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny

Składniki na ciasto:

 

Składniki na farsz:

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewam na stolnicę, mieszam z jakiem, następnie dodaję masło i drobno siekam. Na koniec dodaję wodę i szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią i wstawiam na 2 godziny do lodówki. Foremki na babeczki smaruję tłuszczem. Ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy, wykrawam kółka (większe niż foremki) i wylepiam nimi foremki. Delikatnie nakłuwam ciasto widelcem, by uniknąć dużych wybrzuszeń w babeczkach. Piekę je w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut. Odstawić je do wystudzenia.

Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję pokrojone drobno boczniaki. Smażę do miękkości. Studzę. Ser kroję w drobną kostkę. Po ostudzeniu mieszam z cebulą i grzybami. Dodaję 1 jajko. Doprawiam solą i pieprzem. Nakładam farsz do babeczek. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 15-20 minut. Przystawkę podaję zarówno na ciepło, jak i zimno. Doskonała z sosami, np. czosnkowym.

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/12-przystawki/112-babeczki-nadziewane-boczniakami?tmpl=component&print=1&layout=default