Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 kromek chleba tostowego,
- 6 plastrów żółtego sera ,
- sól,
- suszony lubczyk,
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cukinię dokładnie szoruję, ale nie obieram, kroję wzdłuż na cienkie plasterki, lekko solę i odstawiam na 15 minut. Następnie odlewam wodę, a cukinię przepłukuję i osuszam papierowym ręcznikiem. Grilluję ją do miękkości, a wraz z nią także czosnek (w łupince).
W płaskim naczyniu układam warstwę cukinii, lekko ją solę i posypuję lubczykiem. Czosnek obieram z łupinki i kroję wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Układam go na cukinii. Całość zalewam oliwą z oliwek i odstawiam na co najmniej kilka godzin w chłodne miejsce. Kromki chleba grilluję z obu stron na złoto. Na kromkach układam kilka plastrów cukinii osączonej z oliwy, plaster pomidora i plaster sera. Kromki ponownie układam na grillu na tacce z folii aluminiowej i piekę do momentu rozpuszczenia się sera.