Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
składniki:
składniki na konfiturę z czerwonej cebuli
wykonanie:

Mięso kroję na kawałki i wraz z pokrojoną cebulą wkładam do nagrzanego garnka. Dodaję szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, sól i smalec. Duszę na wolnym ogniu około 50 minut. Dodaję wątróbkę i duszę kolejne 15 minut. Przekładam mięso i wątróbkę do innego naczynia do przestudzenia (liście laurowe wyrzucam), a do tego samego garnka dodaję bułkę podzieloną na kawałki. Zostawiam aż wsiąknie w nią cały płyn od smażenia. Ostudzone mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczam przez maszynką do mięsa. Gotową masę doprawiam utartymi w moździerzu przyprawami. Dodaję do masy 3 żółtka, olej i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszam. Ubijam białka, wlewam do masy i ponownie delikatnie mieszam. Gotową masę przekładam do podłużnej formy (lub dwóch mniejszych). Można masę przełożyć również do małych słoiczków. Piekę w nagrzanym piekarniku (około 45 minut w temperaturze 170 stopni). Na patelni roztapiam masło. Smażę na nim cebulę z cukrem przez około 20 minut. Wlewam wino, porto i ocet. Zagotowuję, po czym duszę bez przykrycia około 20-30 min, aż całość zgęstnieje. Studzę. Zimny pasztet podaję z cebulową konfiturą.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/12-przystawki/750-pasztet-z-cebulowa-konfitura