Składniki:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (najlepiej Winiary)
- 750 ml mleka
- 3 arkusze ciasta francuskiego
- 1 jajko
- dowolne owoce - świeże lub z puszki
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Gotuję budyń według przepisu na opakowaniu i studzę. Arkusz ciasta francuskiego smaruje roztrzepanym jajkiem i przyklejam do niego kolejny arkusz. Dzielę je na 12 równych kwadratów. Wycinam na środku kieliszkiem kółko. Każdy kwadrat z dziurką naklejam na trzeci arkusz posmarowany jajkiem i odcinam na osobne ciasto. Jajkiem smaruję też jego wierzch. Ciastka piekę ok. 15-20 minut w temperaturze 200-220 stopni na złoty kolor. Studzę. Roztrzepuję zastygły budyń i nakładam łyżką w każdą dziurkę. Dekoruję owocami i posypuję cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl