Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka krupczatki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 dag masła,
  • 1 jajko

 

Składniki na masę rabarbarową:
  • 70 dag rabarbaru,
  • 30 dag jabłek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • 2 budynie waniliowe z cukrem

 

Pozostałe składniki:
  • 50 dag truskawek,
  • 2 galaretki (smak według uznania - ja na ogół wybieram truskawkową)

 

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajko wkładam do miski i siekam nożem. Zagniatam ciasto i schładzam w lodówce. Ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 36 cm lub do tarty – wtedy wyjdą nam dwa placki) i nakłuwam widelcem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut w temperaturze 180⁰C. Rabarbar i jabłka kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 30 minut. Potem smażę na małym ogniu około 20 minut. Z pomarańczy i cytryny wyciskam sok, przecedzam i wlewam do miseczki - powinno być 250 ml (można uzupełnić wodą). Do soku wsypuję budynie, mieszam, wlewam do masy rabarbarowo - jabłkowej i chwilę gotuję. Gorącą masę wykładam na ciasto. Truskawki kroję w kostkę i rozkładam na ciepłej masie, studzę. Przygotowuję galaretkę w 700 ml gorącej wody. Tężejącą wylewam na ciasto i schładzam.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież