Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Placek drożdżowy
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:

 

Składniki na kruszonkę:

 

Wykonanie:  

Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn. Pozostawiam do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubijam z cukrem. Dodaję resztę mleka, mąkę, rozczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję roztopiony tłuszcz. Ciasto długo wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Ciasto wykładam na blaszkę, kładę kawałki rabarbaru, kruszonkę i piekę w temperaturze 200⁰C przez 25 minut.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/259-placek-drozdzowy-z-rabarbarem