Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na ciasto:

 

Składniki na masę:

Wykonanie:

Białka ubijam na sztywną pianę. Wsypuję po trochu cukier oraz cukier waniliowy. Dodaję na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Dzielę ciasto na cztery części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą część dokładnie mieszam. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x35 cm) nakładam od środka po dwie łyżki każdego typu ciasta. Piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzę ciasto i przekrawam je na dwa blaty. Każdą galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Wylewam każdą osobno do czterech płaskich naczyń i odstawiam do stężenia. Kroję w kostkę. Tężejącą piątą galaretkę miksuję z serkiem homogenizowanym. Dodaję pokrojone galaretki i mieszam. Przełóż placek masą, schładzam i oprószam cukrem pudrem.

Genowefa Jernaś
KGW Janowo
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/289-cyganskie-sciezki