Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka (do ciasta) i 4 łyżki (do budyniu) cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na 3/4 litra mleka (najlepiej Winiary)
- 1 litr mleka
- około 1 kg owoców (najlepiej jabłek, brzoskwiń, gruszek lub śliwek)
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, cukru, jajek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Umyte i obrane owoce kroję na ćwiartki. Budynie gotuję w 1 litrze mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Wysmarowaną tłuszczem blachę wykładam połową ciasta. Na to układam owoce, które zalewam gorącym budyniem. Na wierzchu układam kruszynki z reszty ciasta. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl