Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:

 

Wykonanie: 

Z mąki, margaryny, cukru, jajek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Umyte i obrane owoce kroję na ćwiartki. Budynie gotuję w 1 litrze mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Wysmarowaną tłuszczem blachę wykładam połową ciasta. Na to układam owoce, które zalewam gorącym budyniem. Na wierzchu układam kruszynki z reszty ciasta. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem.  

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/386-placek-budyniowo-owocowy