Składniki na ciasto:
- ½ kostki margaryny
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1,6 kg sera białego półtłustego
- 2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy na ¾ litra mleka
- 1 cytryna
- 4-5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 kostka margaryny
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- mała ilość mleka
Wykonanie:
Margarynę ucieram z cukrem i jajkami. Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiam ciasto i wykładam na wysmarowaną blachę. Zmielony ser łączę z margaryną i ucieram, dodając po trochę cukru, pojedynczo żółtka, wyciśnięty sok z cytryny i budyń. Gdy masa będzie jednolita łączę z ubitymi z ½ szklanki cukru białkami. Delikatnie mieszam i dodaję żurawinę. Wylewam masę serową na ciasto i piekę w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w temperaturze 160°C. 1 szklankę cukru pudru łączę z małą ilością ciepłego mleka. Polewam lukrem wierzch jeszcze ciepłego sernika. Dekoruję żurawiną.