Składniki na ciasto:
- 150 g płynnego miodu,
- 200 g masła,
- 500 g mąki,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki mleka,
- 1 łyżka sody,
- 1 opakowanie przyprawy do pierników,
- 100 g cukru
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 300 g cukru pudru,
- 250 g masła
Składniki dodatkowe:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
Składniki na polewę:
- 100 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszam i wyrabiam na jednolitą masę. Odstawiam na dobę do lodówki. Następnego dnia dzielę je na cztery części. Każdą z nich piekę w okrągłej tortownicy przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Z mleka, cukru i kaszki gotuję wkład na krem. Studzę, po czym łączę z utartym na jednolitą, puszystą masę masłem. Upieczone placki przekładam na przemian dżemem i kremem. Składniki na polewę roztapiam i gotuję ok. 5 minut. Polewam nią gotowy tort. Stroję w bożonarodzeniowe motywy. Odstawiam na 2-3 dni, by tort zmiękł i przeszedł swoimi aromatami.
Jolanta Białek
z Pakosławia, I miejsce w Świątecznym Konkursie Cukierniczym organizowanym przez Życie Rawicza i Pałac w Pakosławiu
Komentarze