Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Składniki na spód biszkoptowy:

 

Pozostałe składniki:

 

Wykonanie:

Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Zmniejszam obroty w mikserze i stopniowo dodaję zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam cienką warstwę masy na blaszkę i piekę w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Po wystudzeniu spodu wycinam szklanką okręgi. Smaruję je dżemem i odstawiam na 20-30 min. Białka z 3-4 jajek ubijam na sztywno, dodając stopniowo cukier. Tuż przed podaniem na spody nakładam po gałce lodów, nakrywam je ubitą pianą, którą opalam palnikiem gastronomicznym lub posypuję startą czekoladą.

Piotr Ostrowski
Szef Kuchni Pałacu w Pakosławiu

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/463-ciasteczko-biszkoptowe-z-lodami-i-pianka-bezowa?tmpl=component&print=1&layout=default