Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut

Składniki:
Wykonanie:

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Mieszam z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodaję rodzynki, cukier, cynamon, orzechy, łyżkę mąki pszennej i dokładnie mieszam. Rozmrożone ciasto rozkładam na stolnicy. Dzielę je na 12 części. Na każdą nakładam nadzienie jabłkowe, składam końcami do środka, by utworzyły się „poduszeczki”. Przekładam na blachę i smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję brązowym cukrem lub po upieczeniu smaruję lukrem. Piekę w temperaturze 220ºC przez około 20-23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/504-francuskie-ciastka-z-jablkiem?tmpl=component&print=1&layout=default