Składniki na babeczki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 150 ml oleju
- 180 g drobnego cukru
- 220 g kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki soku z cytryny
- około 500 g owoców
Składniki na masę budyniową:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy na 3/4 litra mleka (najlepiej Winiary)
- 0,5 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 100 g margaryny lub masła
Wykonanie:
W dwóch miskach osobno mieszam składniki suche i mokre. Na końcu do mokrych składników dosypuję suche. Mieszam. Ciasto przekładam do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 ich wysokości. W każdą babeczkę wkładam po 3-4 maliny lub jagody. Piekę w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzę. Z proszku budyniowego i mleka gotuję budyń. Do gorącej masy dodaję margarynę i energicznie mieszam. Nakładam łyżką na babeczki. Dekoruję owocami sezonowymi, najlepiej malinami lub jagodami.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl