Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
składniki:
wykonanie:

6 wafelków mielę w blenderze lub drobno kruszę. Dodaję miękkie masło i mieszam. Masę rozprowadzam równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam na około pół godziny do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 160°C i piekę schłodzony spód przez 10 minut. Ser ubijam z cukrem. Cały czas mieszając na niskich obrotach dodaję jajka, a następnie żółtka, sok z cytryny i aromat waniliowy. Na koniec dokładam 2 pokrojone w kostkę wafelki i delikatnie mieszam. Zabezpieczam folią aluminiową spód tortownicy do co najmniej 3/4 wysokości. Przygotowuję naczynie żaroodporne o średnicy większej niż średnica tortownicy (może być blacha z piekarnika). Masę przekładam na podpieczony spód. Wstawiam tortownicę do naczynia i ostrożnie zalewam gorącą wodą do połowy jej wysokości. Wkładam do piekarnika i piekę w temperaturze 160°C przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, należy ją uzupełnić. Po wyjęciu z piekarnika studzę sernik, po czym wkładam do lodówki najmniej na całą noc. Ubijam śmietanę z dodatkiem 3 łyżek cukru. Nakładam na sernik. Wierzch ozdabiam pozostałymi 2 wafelkami.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/589-sernik-z-wafelkami?tmpl=component&print=1&layout=default