Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na masę serową:
Składniki na masę migdałową:
Pozostałe składniki:
Wykonanie:

Przygotowuję słodkie chipsy z gruszek: umyte, nieobrane owoce kroję na cienkie plastry. Przekładam na papier do pieczenia, posypuję cukrem. Piekę w temperaturze 170ºC aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłe ściągam z blachy i przekładam na kratkę do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroję na 3 blaty. Chłodną masę kajmakową miksuję z zimnym serkiem i kremówką do momentu otrzymania gęstego kremu (nie może spływać z łyżki). Dzielę go na dwie części. Schłodzone składniki na masę migdałową również ubijam tak długo, aż powstanie gęsty krem. Odcedzone i osuszone na ręczniku papierowym gruszki, kroję w kostkę. Pierwszy blat tortu delikatnie ponczuję. Na to wykładam część kremu kajmakowego, w który wciskam kawałki gruszek. Przykrywam drugim blatem biszkoptowym, ponczuję i ponownie smaruję drugą częścią kremu kajmakowego, w który znów wciskam kawałki gruszek. Przykrywam ostatnim blatem biszkoptowym, ponczuję. Boki i wierzch tortu wykładam kremem śmietankowym. Schładzam w lodówce. Przed podaniem całość dekoruję gruszkowymi chipsami.

Ola Dmyterko
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/636-tort-gruszkowy