Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki:
składniki na kruszonkę:
wykonanie:

Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami (jeśli używam śwież najpierw robię rozczyn: mieszam drożdże z 4 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, po czym odstawiam do wyrośnięcia). Jajka roztrzepuje rózgą, dodaję ciepłe mleko (nie gorące!), oliwę, sól i cukier, a na koniec mąkę z drożdżami. Wyrabiam ciasto do momentu, by było miękkie i elastyczne, po czym przykrywam ręczniczkiem kuchennym i odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia jego objętości. W tym czasie myję śliwki, a następnie je dryluję. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczam w naczyniu i wyrabiam ręką w celu otrzymania kruszonki. Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę (ta porcja ciasta wystarczy np. na 2 blaszki typu keksówki). Odstawiam na kolejne 15-20 do ponownego wyrośnięcia, po czym układam na nim śliwki (skórką do dołu!) i posypuję kruszonką. Piekę w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem.

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/638-sliwkowa-drozdzowka?tmpl=component&print=1&layout=default