Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki na ciasto:
składniki na krem:

ponadto świeże owoce do dekoracji

wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurt, rozpuszczone masło i szpinak miksuję blenderem na gładką mieszankę. Dodaję jajka, cukier, skórkę z cytryny i roztrzepuję do połączenia się składników. To już można wykonać rózgą. Na koniec dodaję przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Po wymieszaniu nakładam w foremki do muffinów (można je wyłożyć papilotkami) do 3/4 ich wysokości. Piekę w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z foremek i wystudzić, można wyrównać nożem (ciasto rośnie z górką). Odstawiam do przestudzenia.

Wszystkie składniki na krem umieszczam w misce i ubijam do powstania gęstego kremu. Babeczki smaruję kremem tuż przed podaniem. Dekoruję świeżymi owocami, np. truskawkami. Jedną z babeczek można pokruszyć i zielonymi kruszonkami posypać krem.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/684-babeczki-szpinakowe