Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki na ciasto:
pozostałe składniki:
wykonanie:

Składniki na ciasto szybko zagniatam. Ciasto owinięte w folię wkładam na około 15 minut do lodówki. Formę do tarty smaruję masłem. Wylepiam ją schłodzonym ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem. Przykrywam je papierem do pieczenia i obciążam, np. suchą fasolą. Piekę w 180 stopniach C około 20-25 minut, po czym usuwam fasolę. Dalej piekę aż ciasto będzie mieć złoty kolor (około 10 minut). 1 szklankę jagód zagotowuję z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru. Kartoflankę rozpuszczam w 1/4 szklanki zimnej wody i dolewam do gotujących się jagód. Gorącą masę wylewam na ciasto. Z mleka, reszty cukru i proszku budyniowego gotuję budyń. Do gorącego budynku dodaję masło i energicznie mieszam (można mikserem) aż masa będzie jednolita. Wylewam na masę jagodową. Na nią wysypuję owoce. Ostawiam do stężenia.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/700-budyniowo-jagodowa-tarta?tmpl=component&print=1&layout=default