Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
Wykonanie:

Do płynnego miodu (jeśli ma stałą konsystencję należy go lekko podgrzać) dodaję przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru i jajko. Mieszam, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatam dość twarde ciasto (jeśli jest suche i nie chce się łatwo zagnieść dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany), które potem rozwałkowuję na grubość 0,5-1 cm (nie cieniej) i wykrawam foremką katarzynki. Smaruje je z wierzchu delikatnie wodą i piekę na natłuszczonej blaszce około 12-15 minut w temperaturze 190ºC. Polewam lukrem lub czekoladą.

Co zrobić, by Katarzynki zmiękły?

Pierniczki Katarzynki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde. By zmiękły potrzebują odpowiedniej dawki wilgoci, np. z powietrza lub owoców. Dlatego jeszcze przed lukrowaniem przenoszę je do pomieszczenia o wysokiej wilgotności lub chowam je do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Ten proces trzeba kontrolować i wymieniać jabłka co kilka dni, by nie zaczęły pleśnieć, a katarzynki mogą spokojnie chłonąć wilgoć z owoców.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/702-korzenne-katarzynki?tmpl=component&print=1&layout=default