składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżego szpinaku (może być mrożony, ale trzeba go dobrze odcisnąć z wody)
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego
wykonanie:
W większym naczyniu mieszam żółtka, mleko, proszek do pieczenia, mąkę, sól, pieprz i olej. Miksuje w blenderze czosnek ze szpinakiem (ewentualnie drobno siekam). Dodaję do masy. Białka ubijam na sztywną pianę, po czym bardzo delikatnie mieszam z ciastem. Rozgrzewam gofrownicę. Porcję ciasta przelewam do rozgrzanej gofrownicy i piekę przez około 2-3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studzę na kratce. Podaję np. z pastą jajeczną lub serową, naturalnym jogurtem albo grillowanymi warzywami.